dimarts, 11 de novembre del 2014

AUTOAVALUACIÓ

En primer lloc dir que l'enviament de l'informe ha estat correcte i dins del termini establert. El document també conté tot allò que se'ns demanava, menys l'índex automàtic.

El mapa conceptual, que podeu veure més avall, penso que és força complert, i molt millorat respecte a la primera versió. He après a utilitzar recursos gràfics per a destacar conceptes importants. A més, crec que hi ha presents la majoria de conceptes imprescindibles que hem treballat fins ara. 

Pel que fa a la meva participació a l'aula, crec que sempre que he pogut he contestat els dubtes dels companys. En faig un seguiment gairebé diari. Al debat vaig intentar que les meves aportacions fossin espaiades en el temps, ben estructurades i no massa llargues.

Pel que fa al blog que esteu llegint, he de dir que és correcte. Sóc conscient que podria fer-lo més "bonic", però no tinc prou temps. Així que em conformo amb que hi aparegui tot allò imprescindible. Penso que està ben enllaçat i que és accessible per a tothom.

De cara al futur espero continuar treballant fort, però organitzant-me millor el temps, que sempre se'm tira a sobre.




CONCLUSIONS

Només mirant els dos mapes que he confeccionat ja es pot detectar que el meu camp de coneixements i de conceptes s’ha ampliat força. Tot i això, crec que també cal dir el meu posicionament en la majoria de qüestions plantejades al llarg de l’assignatura són força coherents amb els que tenia al principi del camí.

En tot cas, considero que els nous aprenentatges han reorganitzat els meus esquemes de coneixement, i la utilització de tècniques com l’argumentació i el maneig de conceptes a través d’un programa informàtic m’han permès fer-ne un aprenentatge més significatiu. Així, penso que ha canviat la metodologia amb la qual m’enfrontava al procés d’aprenentatge. A partir del treball en aquesta assignatura he descobert tècniques que em permeten ser més àgil i anar més al gra, ja que si no ho fas així la càrrega de treball et pot arribar a col·lapsar.


En aquests sentit, si algun canvi conceptual s’ha donat en mi durant el que portem de procés ha estat la manera en com aprenc. Crec que cada vegada els aprenentatges són més significatius, ja que aprenc fent i no simplement memoritzant. Aquesta assignatura suposa un gran repte per a mi, i penso que dedicant hores i esforç els resultats arriben. A més, aquests acaben sent més interioritzats, més significatius.

MAPA CONCEPTUAL ACTUALITZAT


diumenge, 19 d’octubre del 2014

Síntesi debat

a) Una bona educació és aquella que s’adapta a les necessitats reals de l’individu i proporciona oportunitats d’experimentació i vivencia per tal de donar significat al coneixement.
L’autora de la frase és la companya Mireia Torras i penso que qualsevol educador hauria de poder-la defensar, ja que sintetitza en poques paraules conceptes educatius molt importants. L’aprenentatge vivencial, en el qual l’alumne és el protagonista, les necessitats reals de l’individu, tenint així en compte les diferències individuals i les necessitats de cadascú, i l’aprenentatge significatiu.

b) Pel que fa a les meves intervencions, penso que han estat amb una bona claredat expositiva. També he intentat que no fossin massa llargues, sintetitzant el que volia dir en un discurs breu però clar, ja que des del meu punt de vista les intervencions excessivament llargues no faciliten el debat en un entorn virtual on hi participem tantes persones alhora.
Tot i que m’ha tocat defensar una postura que no sempre compartia, he intentat entendre que és el que defensa i aportar arguments des d’aquest punt de vista. Tot i això, pensó que hagués pogut aprofundr més en els continguts i buscar d’altres fonts a part del mòdul 1 i de l’article.
Pel que fa a les intervencions, he intentat que no fossin sortides del no res, contradient postures dels companys o reforçant aquelles amb les quals hi estava d’acord segons la postura que havia de defensar. També he intentat generar preguntes per a la discussió.
Finalment,  penso que les intervencions han estat prou espaiades en el temps i en dues carpetes diferents (fil león dormido i intel·ligència de la nevera). Tot i això, n’hagués pogut fer una més.

c) M’agradaria destacar la companya Mireia Torras (fil león dormido), ja que les seves intervencions han estat encaminades a generar debat, fet que és d’agraïr, ja que aviva la discussió i aporta nous temes a tractar.
També voldria destacar l’Eva Carmen delgado (fil nevera), perquè les seves aportacions han estat una bona síntesi de les aportacions dels companys i això ha facilitat la interacció entre els participants.


diumenge, 28 de setembre del 2014

MAPA CONCEPTUAL


AVALUACIÓ INICIAL

Qüestions breus



  1. ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.
Per si sol no. Dependrà de l’ús que se’n faci i de quina part de la població pugui accedir-hi.


  1. ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?
Clarament no. Malauradament la informació i el poder està en mans de molt poques persones, amb molt poder econòmic i amb uns interessos a defensar.


  1. Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.
No hi estic d’acord. Hi ha moltes activitats que no necessiten les TIC per dur-se a terme.


  1. ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?
Els diners, com gairebé tot.


  1. Defineix en una frase la Tecnologia Edicatova. Digues quin és el seu objecte d’estudi.
La tecnologia educativa són les eines que tenim a la nostra disposició i que afavoreixen els processos d’ensenyament-aprenentatge.
El seu objecte d’estudi són les noves tecnologies i com aaquestes afecten als processos educatius.


  1. Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement
Transmissió: compartir allò que hom sap a través d’un canal de comunicació.
Construcció: aprenentatge autònom que realitza una persona a través de la seva pròpia experiència.

  1. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".
Hi estic d’acord, ja que en funció de la pròpia experiència i de les persones amb les que ens relacionem veurem i interpretarem la realitat de maneres diferents.


  1. ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?
Per ara ja he fet alguns retocs. He afegit la foto de perfil, la signatura automàtic i he obert l’adreça del meu bloc en construcció.

  1. Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal·lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents fonts?
La veritat és que el meu nivell és força baix. Espero que millori al llarg del semestre i en el futur. És una assignatura pendent, un clàssic.

10. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: 8
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 10
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 10
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: 0
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 8
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 8
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: 7
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 6
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 2
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 8